Afsluiting jasseninzamelactie

13-11-2019

Afgelopen vrijdag werd het team van JuuPu uitgenodigd om bij de afsluiting van de jassen inzamelactie van Samen voor Maastricht te zijn. Zoals JuuPu de afgelopen paar weken op het Porta Mosana College jassen heeft ingezameld, hebben andere organisaties dit op andere locaties ook gedaan. De dag van tevoren zijn alle jassen geteld en nagekeken voordat er op deze dag bekend gemaakt zou worden hoeveel jassen uiteindelijk zijn ingezameld.


Aanvang was om 8.00 uur ’s ochtends waar we verwelkomd werden met een kopje thee of koffie en een croissantje. Rond 8.30 uur begon de presentatie, deze werd voor het merendeel gepresenteerd door Vivian Lataster, ambassadeur van Samen voor Maastricht. Vivian opende de presentatie en gaf al snel het woord aan Marieke Kraak, secretaris bij Samen voor Maastricht. Als allereerst droeg ze het gedicht ‘Ode aan mijn jas’ voor, dit gedicht is geschreven door Remco Campert. Hierbij bracht ze de boodschap over dat door de jassen inzamelactie wij (als mensen die bij hebben gedragen aan de actie) mensen die het nodig hebben een jas kunnen geven waar zij hopelijk ook zo fijn in kunnen groeien zoals er in het gedicht omschreven wordt. En waar zij zich warm in voelen en blij mee zijn. Hierna bedankte ze de bedrijven en organisaties die mee hebben geholpen de bekendmaking van de resultaten mogelijk te maken.
Vervolgens kwam Manon Machiels aan het woord, de founder en directeur van Samen voor Maastricht. Zij vertelde nog wat meer over haar ervaring met het organiseren van deze actie voor het tweede jaar. Ook vertelde ze over de voorbereidingen van de dag van de afsluiting, over hoe het sorteren, nakijken en tellen van de jassen eraan toe ging, en ook over hoe studenten met alle plezier hieraan mee wilden helpen. Hierna keken we naar een kort filmpje over het verloop van de inzamelingen, hierin waren kleine fragmentjes te zien van veel van de verenigingen en organisaties die hebben geholpen met de inzameling, JuuPu kwam hier ook in voor.

Als laatste ‘segment’ voordat het aantal jassen bekend werd gemaakt werden een aantal mensen naar voren geroepen om wat te vertellen over hun ervaring met het meehelpen en waarom zij hebben gekozen om juist met dit initiatief mee te helpen, hier nam Vivian de presentatie weer over. Als eerste werd een aanwezige persoon naar voren gehaald van Vodafone&Ziggo, maar hierbij werden onze eigen Ceriel en Juul ook naar voren geroepen voor JuuPu. Juul en Ceriel werden niet alleen gevraagd naar de bijdragen aan deze actie, maar ook over JuuPu in het algemeen en hoe en waarom Juul en Puck (die hier helaas niet bij kon zijn) zijn begonnen met JuuPu. Hierna werden nog anderen naar voren geroepen, onder andere het Leger des Heils om zo ook hun ervaringen te delen.

En dan, om het af te sluiten, werd het uiteindelijke aantal ingezamelde jassen bekend gemaakt. Op dit moment zaten we met volle spanning te wachten. Uiteindelijk kwam het neer op 5.142 ingezamelde jassen. Iedereen was heel erg tevreden met het resultaat en had zo’n groot succes nooit kunnen bedenken.

Ikzelf vond het een bijzondere en memorabele ervaring om hierbij te mogen zijn. Ik vond het mooi om de verhalen te horen die gedeeld werden tijdens de presentatie. Maar wat ik toch echt het allermooiste vond was om na de bekendmaking te zien hoe veel jassen er zijn opgehaald. Ik ben zelf nog niet lang een vrijwilliger bij JuuPu en dit was voor mij de eerste keer om een onthulling als dit mee te maken en te kunnen zien wat voor een impact zo’n actie heeft.

Het deed mij erg goed om te zien dat met de resultaten die de inzamelingen hebben opgeleverd een grote hoeveelheid mensen geholpen kunnen worden, en dat ze zich in ieder geval niet druk hoeven te maken over de kou in de komende winter.