background

Indrukwekkende presentatie JUUPU op het Vistacollege in Heerlen

“Als je de rijkdom uit jezelf uit het oog verloren bent door iets dat je ongevraagd overkomen is, spreken wij van armoede.”

Puck, Juul en Ceriel

JUUPU is een initiatief van Juul en Puck Knols. Om zich heen zagen ze gevallen van armoede. Ze besloten om samen met hun leeftijdsgenoten krachten te bundelen en wat te doen aan dit probleem. Voor, van en door jongeren is de focus en met het motto jong geleerd is jong gedaan!

Juul en Puck werken samen met leeftijdgenoten aan het project JUUPUU. Een van de concrete activiteiten van JuuPu betreft het inzamelen van houdbare producten en verzorgingsproducten. Zij zijn gestart op hun eigen school, het Porta Mosana College en inmiddels is hun netwerk flink uitgebreid naar andere scholen zoals UWC en Stella Maris.

Juupuu wil graag bewustwording creëren bij jongeren over wat zij te bieden hebben aan “ mensen met minder”. Mensen die niet genoeg geld hebben om voedsel en kleding te betalen of mensen die eenzaam zijn of hulp nodig hebben. Ze willen graag dat leerlingen mensen in hun eigen omgeving helpen of zelf initiatieven ondernemen.

Juupuu werkt samen met voedselpunten. Ook supermarkten werken hieraan mee.

Een voedselpunt is een kleinschalige (en ook regelvrije) voorziening in een buurthuis waar mensen die het nodig hebben, gratis een tas met boodschappen kunnen halen. Het Sociaal Team De Heeg heeft in De Boeckel zo’n voedselpunt. Mensen van het sociaal team gaan in gesprek en bespreken of er naast deze tas met boodschappen, eventueel andere ondersteuning gewenst is. Het voedselpunt in De Boeckel heeft zo het afgelopen jaar al meer dan 90 huishoudens kunnen helpen door de inzamelingen van JuuPu.

Maandag 7 oktober presenteerde het Algemeen Bestuur van JUUPU zich op het Vistacollege in Heerlen. Jongeren tussen 12 en 17 jaar gaven een presentatie waar JUUPU voor staat, waar ze zich mee bezig houden. Deze presentatie door jongeren werd afgewisseld door filmpjes van jongeren, samenwerkingspartners, en de burgemeester. Ze hebben vanaf 2015 niet stil gezeten. JuuPu is een begrip. Ze werken samen met gemeente Maastricht en Meerseen, het Credohuis, het UWC. Ze hopen dat dit initiatief wordt overgenomen door allerlei scholen in het land. Tevens roept onze ambassadeur, de gouverneur van Limburg, u allen op u aan te sluiten bij Juupu en u in te zetten in het belang van Limburg.

Indrukwekkend waren onze leerlingen die op zeer persoonlijk wijze vertelden wie ze zijn, wat ze doen en waarom ze Juupu belangrijk vinden. Puck en Juul breiden hun netwerk uit. Ze willen dat JuuPu blijft voortbestaan, ook als zij onze school verlaten. Daarom willen zij van Initiatiefnemer naar initiatiefdelers. Inmiddels is JuuPu een grote groep leerlingen geworden die zich belangenloos inzetten voor de maatschappij. JuuPu heeft een app ontwikkeld waarin vrijwilligers hun diensten aanbieden. Ze hopen deze app binnenkort te lanceren.

Het was een indrukwekkende middag. Ik was er stil van. Ze hadden het lef om ook persoonlijke verhalen te delen. En wat  konden ze goed presenteren. Trots op deze kanjers!

Aleid van Bommel< terug naar overzicht