background

Terugblik: een jaar met veel muziek op het Porta!

Het Porta Mosana College bruiste dit jaar van muziek. Om nogmaals te genieten van alles wat we dit jaar, samen met onze leerlingen, gedaan hebben volgt hier een greep uit het muziekprogramma 2017-2018.

Het schooljaar begon voor de bovenbouw muziekleerlingen met koorrepetities voor het muziekproject scholierenfestival Vocallis. Drie koorwerken met als thema ‘fin de siècle, Paris’ werden ingestudeerd en samen met drie andere scholen in Maastricht uitgevoerd in Centre Ceramique. Meer dan tachtig leerlingen zongen werken van Fauré en Satie. Dit was zo bijzonder dat Emil Szarkovic en compilatie uitzond tijdens zijn tv-uitzending bij L1.  

Na Vocallis volgde de concertreis naar Wenen. Een ongekend aantal leerlingen schreef zich hiervoor in. Tijdens koor- en orkestrepetities genoten de deelnemers, maar ook de collega’s, leerlingen en bezoekers die flarden mee kregen van de muzikale inspanningen van onze leerlingen en muziekdocenten. De reis was indrukwekkend en onvergetelijk, met name het optreden in de ruiterschool in Wenen.

Na de kerstvakantie bereidden de leerlingen zich voor op Muze Mosana, de jaarlijkse concertavond, georganiseerd door en voor leerlingen. Een prachtige avond waarbij de piano centraal stond, maar ook gedichten, viool, dwarsfluit en zang te horen waren. Een bijzonder project door de vijfdejaars muziekleerlingen sprong hierbij in het oog: zij hadden tijdens de muzieklessen een muziekstuk uit de Romantiek in een modern jasje gestoken. Tijdens Muze Mosana werd geld ingezameld voor de non-profit organisatie Uganda Kitgum Education Foundation. Met een mooi resultaat: € 247 werd opgehaald voor dit scholenproject in Oeganda.

Het Porta Mosana College wil op muziekgebied de verbinding aangaan met haar omgeving. Daarom werd dit jaar voor het eerst een koorzang-dag georganiseerd: AMeeZing Porta. Tijdens deze dag werkten leerlingen, docenten en andere zangers en zangeressen aan een aantal koorwerken. Daarbij werd iedereen uitgedaagd om buiten hun comfortzone te stappen met klassieke muziek, bodypercussie en performance. De uitvoering was een apotheose van een dag keihard werken. Een dag vol positiviteit en muziek die volgend jaar herhaald wordt op zaterdag 4 april.

De muzieklokalen werden de dagen daarna overspoeld met repeterende bandjes: iedereen wilde oefenen, want tijdens de bandavond wilde iedereen een geweldige prestatie neerzetten. En dat is gelukt! Dit jaar waren er twee podia vanwege het grote aantal aanmeldingen. De school bruiste als vanouds!

Naast al deze activiteiten zijn veel leerlingen actief buiten school op muziekgebied, zoals:

The Twan Kuijpers Jazz Constellation: Twan Kuijpers, Lei Titulaer, Rowan Muijtjens en Sebastiaan Wories speelden het dak eraf tijdens het Cultuurcafé voor jonge talenten in Wittem. Ze spelen een zeer gevarieerd jazz getint repertoire, zijn goed op elkaar ingespeeld en het plezier in samen muziek maken spat ervan af.  

Ook de drie zusjes Ten Vaarwerk speelden en zongen de sterren van de hemel tijdens dit cultuurcafé. De prachtige samenzang van Giada, Loretta en Marcella maakte veel indruk op het publiek.

Tim Wilmes, Maike Beckers en Chimene Hirsch hebben dit jaar diverse plekken binnen en buiten de school opgeluisterd met hun muzikale samenspel. Een bijzonder optreden vond plaats ter ere van de opening van de kloostertuin aan de Veldstraat. Dit optreden vond plaats bij zorgcentrum de Croonenhof.

De tweelingzusjes Josephine en Charlotte de Loë schitterden tijdens Muze Mosana met een quatremains van Gabriel Fauré. Het Porta Mosana College mag trots zijn op deze talenten, zij wonnen dit jaar het Prinses Christina Concours! Het samenspel van deze nog zeer jonge leerlingen is heel verfijnd en ze nemen de luisteraar mee in de gevoelswereld van de pianomuziek.

Ook Kasper Punt verdient een compliment voor zijn muzikale inspanningen dit jaar: hij won het solistenconcours van de Limburgse Bond voor Tamboerkorpsen (LBT) op dwarsfluit. Ook haalde hij de hoogste graad op de muziekschool met een fantastisch resultaat: cum laude.

Op naar een nieuw schooljaar vol muziek! De muzieksectie heeft er zin in!< terug naar overzicht