background

Sportvriendelijke school: interview met Lisa Verhoeven

Het Porta Mosana College is een sportvriendelijke school en heeft veel leerlingen, die op hoog niveau sporten. De komende weken verschijnen in Porta Nieuws interviews met diverse leerlingen, die in verschillende takken van sport goede prestaties neerzetten. Deze week leest u over Lisa Verhoeven uit tto 6, die voetbalt bij KRC Genk Ladies.

Hoe oud ben je: 18

Welke sport beoefen je? Voetbal

Waar sport/speel je? KRC Genk Ladies

Teamsport positie in het spel: aanvallend

Hoe lang doe je deze sport al? Negen jaar

Wat is er voor nodig om deze sport op hoog niveau te kunnen bedrijven?

Het belangrijkste is dat je het met plezier doet, want het wordt erg zwaar wanneer je iedere dag weer moet gaan trainen als je er eigenlijk geen zin in hebt. Hiernaast is er natuurlijk ook een zekere drive en wilskracht nodig om altijd weer beter te worden.

Wat maakt deze sport voor jou zo speciaal en/of leuk om te doen?

Voetbal is een sport waarin je samen naar een bepaalde prestatie werkt en in dit proces wordt het team sterker, maar het individu groeit er ook door. Hiernaast vind ik de sport ook mooi omdat het simpel lijkt, maar er zo veel meer achter zit aan bijvoorbeeld tactiek.

Welke aansprekende resultaten heb je dit (school)jaar of recentelijk bereikt? Palmares:

Een tijdje geleden alweer, in de zomer van 2017, ben ik met mijn vorige team, Standard de Liège, naar Estland gegaan voor de Champions League en hebben we onder andere tegen Ajax gespeeld. Dit was erg leuk als 16-jarige. Dit seizoen moeten de finales nog komen, maar we hopen op de beker.

Hoeveel uur per dag/week ben je met deze sport bezig, daadwerkelijk actief maar ook met voorbereidingstijd en reistijd meegerekend?

Ik train maandag, dinsdag en donderdag. Deze dagen ben ik van 18.30 tot 22.30  weg van huis. Op zaterdag hebben we hersteltraining met ontbijt en analyse, dit duurt ongeveer van 8.30 tot 11.30. Dan hebben we op vrijdag altijd wedstrijd, van tevoren eten we samen en hebben we wedstrijdbespreking. Het ligt eraan of we thuis of uit spelen maar gemiddeld ben ik van 16.00 tot 24.00 uur bezig. Dus ik ben ongeveer 23 uur per week bezig met mijn sport.

Zijn er voor jouw gevoel opofferingen vereist om deze sport op dit niveau te kunnen bedrijven, zo ja welke? Sociaal, leefstijl, en dergelijke?

Tijd buiten voetbal of school heb ik niet echt, dus ik mis in die zin wel een deel van het sociale schoolleven. Zelf heb ik dit gevoel niet, omdat ik ook veel met mijn team ben. Wat betreft leefstijl heb ik niks hoeven op te geven, omdat ik altijd wel vanuit mezelf een ‘gezonde’ leefstijl heb gehad.

Kun je je sport en je schoolverplichtingen goed combineren? En hoe doe je dat?

Het is goed te combineren als je er gewoon al je tijd in steekt, goed plant en je aan deze planning houdt. Als je ergens je volle energie en concentratie aan geeft dan lukt dat.

Krijg je hierbij hulp vanuit de school? Welke?

Als ik training of wedstrijd heb en hiervoor meer tijd nodig heb dan helpt school mij dat ik eerder weg kan. Ze vertrouwen mij dat ik mijn zaken op orde heb en mijn school werk afmaak. Hier worden afspraken over gemaakt.

Welke belangrijke wedstrijden/toernooien/ evenementen staan er binnenkort nog op je agenda?

14 april spelen we in de halve finale van de beker tegen Standard de Liège.

Hoe kunnen mensen je prestaties volgen? Uitslagen/berichten o.i.d.?

Dat kan via Facebook: KRC Genk Ladies, Instagram: krcgenkladies, www.ladiesgenk.be.

Bedankt voor dit interview!< terug naar overzicht